Chłodnie w restauracji

Restauracja jest miejscem, w którym oczekujemy najlepszego jedzenia. Im bardziej znana i polecana jest restauracja tym więcej przyciąga klientów, oczekujących najwyższej jakości usług. To też przekłada się na liczbę zamawianego towaru, w końcu nie można odesłać klienta z kwitkiem, ponieważ jedzenie właśnie się skończyło.

Drzwi chłodnicze muszą być dopasowane

drzwi chłodniczePrzy produktach często używanych, takich jak marchew, ziemniak, czy pomidor nie ma problemu, ponieważ cały zakupiony zapas się zużyje. Do tego warzywa zawsze można dokupić nawet na pobliskim targu czy w supermarkecie. Jednak już bardziej wyrafinowane rzeczy, takie jak ślimaki, krewetki, czy ośmiornice, a nawet cielęcina to towar niszowy. Najlepszym rozwiązaniem jest budowa chłodni. Lodówka nie pomieści wszystkich produktów wymagających przetrzymywania w niskiej temperaturze, ponadto nie można w niej osiągnąć bardzo niskich temperatur. Mając dobre agregaty chłodnicze i szczelne przesuwne drzwi chłodnicze możemy osiągnąć tam temperatury sięgające nawet minus pięćdziesięciu stopni! To na pewno daje więcej możliwości przechowywania produktów. W chłodni czy mroźni można układać rożne rzeczy. Może ona być traktowana jako dodatkowa lodówka, gdzie temperatura oscyluje w granicy zera stopni.

drzwi chłodniczeMożna tam jednak osiągać niższe temperatury, dzięki czemu chłodnia nadaje się do długoterminowego przechowywania rzeczy mrożonych oraz głęboko zamrożonych. Mrożenie nadaje się idealnie do przechowywania mięsa i ryb, a także owoców morza. Warto zaznaczyć, że mrożone produkty wcale nie tracą swoich walorów smakowych ani zapachowych. W ten sposób przechowuje się także warzywa i owoce. Chłodnia sprawdza się do przechowywania nieprzetworzonego jedzenia (czyli surowego), jak również jedzenia gotowego. Można na przykład przygotować wcześniej ciasto chlebowe czy na pizzę lub pierogi. Wiadomo, że ciasto musi długo wyrastać, czy też musi być dobrze i długo zagniatane, co zajmuje sporo czasu. Lepiej jest wtedy przygotować część jedzenia wcześniej a przy zamówieniach rozmrozić ciasto i kłaść na nim dodatki. Również wykonanie ciasta francuskiego zajmuje sporo czasu,a ten rodzaj ciasta idealnie nadaje się do chłodzenia. Kiedy w menu pojawia się francuskie rogaliki i zawijasy to ciasto wystarczy wyłożyć chwilę wcześniej (szybko się rozmraża) i gotowe.

Zdecydowanie chłodnia to coś, co powinno znaleźć się a każdej restauracji. Nie zajmuje ona dużo miejsca w budynku, a dzięki niej zwiększa się powierzchnia do dobrego(bez psucia się), długiego przechowywania produktów spożywczych.