Ponadczasowa kuchnia: kamienne blaty

Era sklejki i płyt wiórowych jako odpowiednich blatów do kuchni już dawno przeminęła. Choć wciąż można je spotkać w tanich meblach kuchennych, to jednak coraz więcej osób decydujących się na zmianę wyposażenie wybiera trwałe, naturalne materiały, takie jak drewno i kamień.

blat z granituDrewniane blaty niewątpliwie odznaczają się wyjątkowym pięknem i ocieplają każde wnętrze, w jakim się znajdą, jednak trudno uznać je za odpowiednie dla kuchni, po której kręci się wiele osób i która jest często używana. Ryzyko uszkodzeni blatu jest spore nawet przy właściwej pielęgnacji, dlatego szala często przechyla się w stronę blatów z kamienia.

W kategorii blatów kamień kamieniowi nie równy. Urokliwy marmur niezbyt nadaje się do kuchni, ponieważ nawet odpowiednio impregnowany może zostać odbarwiony przez sok z cytryny lub podobne produkty spożywcze, używane w każdej kuchni na co dzień. Jest jednak niezwykle dekoracyjny, dlatego świetnie sprawdza się w otwartych kuchniach łączonych z salonem.

Popularne są również blaty z konglomeratów (syntetycznego kamienia): jest to mieszanka żywic ze zmielonym kamieniem, np. marmurem lub granitem. Są trwalsze od marmurowych (konglomerat marmurowy), ale również podatne na plamy i przebarwienia, a mniej trwałe (konglomerat granitowy) od czystego granitu. Wysoką trwałość osiąga konglomerat kwarcowy.

Najtrwalszym i najbardziej popularnym rodzajem kamiennych blatów są blaty z granitu. Dziesiątki odmian tego kamienia pozwalają na dobranie odpowiedniej faktury i koloru do wystroju w kuchni. Jego trwałość i odporność na m.in. uszkodzenia mechaniczne, plamy i wysoką temperaturę sprawiają, że granit jest coraz częściej wybierany na blaty, zarówno kuchenne, jak i łazienkowe.

Odpowiednio pielęgnowany kamienny blat, potraktowany, gdy trzeba, kamieniem szlifierskim lub innymi metodami renowacji, a następnie impregnacji, może z powodzeniem przetrwać dziesiątki lat.

blaty z granitu