You are currently viewing Sprzęt kuchenny – garnki i inne

Sprzęt kuchenny – garnki i inne

Przygotowywanie posiłków w domu ma wiele zalet. Wiemy dokładnie co jemy, jak wszystko zostało przygotowane. Można obliczyć kaloryczność posiłku. Wszystko jest robione na bieżąco, a nie mrożone i odgrzewane. Z pewnością dania domowe są zdrowsze i smaczniejsze niż te z barów szybkiej obsługi. W kuchni można improwizować i tworzyć prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Żeby tak się stało potrzebne są, różne sprzęty.

Co każdy musi mieć w swojej kuchni?

naczynieNa pewno podstawą są polecane garnki z powłoką Kinghoff. Takie garnki mają specjalną warstwę zapobiegającą przywieraniu produktów. Dzięki temu można dać do garnka mniej oleju czy masła, bez obaw, że jedzenie będzie się przylepiało do dna. Dzięki temu też danie będzie po prostu bardziej estetyczne – nie zostanie poszarpane czy pokrojone przez próby odklejenia do od garnka. Polecane są też inne rodzaje garnków. Te stalowe są niezwykle trwałe, szklane nie wchodzą w kontakt z żywnością, a emaliowane są bardzo estetyczne i do tego niedrogie. W kuchni przydać się może też naczynie żaroodporne. Mają one różne wielkości i kształty. Są wykonane ze specjalnego szkła, które jest bardzo odporne na wysokie temperatury, jak również na uszkodzenia mechaniczne np. zarysowania.

patelnia do kuchniNaczynia są idealne do zapiekania różnych potraw w piekarniku. Mogą to być mięsa, zapiekanki, czy warzywa w sosie. Dzieki temu, że danie jest zamknięte w naczyniu to nie wyschnie – będzie delikatnie wilgotne, soczyste, bardzo smaczne. Często też na końcowym etapie pieczenia można zdjąć pokrywkę z naczynia i przygrillować danie np. kiedy na końcu dodaje się ser na wierzchu. Do pieczenia nadają się też żeliwne brytfanki czy garnki. Dawniej służyły przede wszystkim do wolnego opiekania mięsa — żeliwo bardzo długo utrzymuje temperaturę. Obecnie jednak coraz częściej takie naczynia są wykorzystywane do pieczenia chleba. Jeśli wrzuci się go do nagrzanej brytfanki i będzie piekło w zamknięciu to środek będzie przyjemnie miękki, a z wierzchu powstanie gruba warstwa chrupiącej skórki. Takie pieczywo jest po prostu wyjątkowo pyszne, tak jak chleby pieczone w prawdziwym piecu piekarniczym opalanym drewnem.

W kuchni nie może zabraknąć też innych rzeczy, takich jak patelnie, czy blachy do pieczenia. Można pokusić się o zakup urządzenia do gotowania na parze, suszarki do grzybów i warzyw, czy też kokilek ceramicznych do deserów. Grunt, by kupować dobre jakościowo produkty np. marki Kinghoff, które będą nam służyły przez długi czas i nie będą się rysowały czy też odkształcały.